ellaiamsterdam.blogg.se

Hej! Ella heter jag, och hösten 2015 flyttar jag till Amsterdam för att påbörja en kandidatutbildning i klassisk kontrabas på Conservatorium van Amsterdam! Det är en dröm att få gå där, och Amsterdam är världens bästa stad! I denna blogg är ni välkomna att följa mig på mina äventyr i landet av kanaler, cyklar, tulpaner, ost och knäppt språk. Välkomna!

2016

Publicerad 2016-12-31 23:59:00 i Allmänt,

Jaa hörrni. Här har det ju varit tomt på sistone. Kan ju som vanligt skylla på mycket-i-skolan-och-ostaffärsjobbet-och-kompisar-och-livet-och-allt men äeh det är väl bara tjatigt?
 
Låt oss istället prata om året som gått nu när vi närmar oss början på det nya året. 2016 har, minst sagt, varit ett turbolent år, både i världen i stort och för mig. Jag tänkte att vi kör en klassisk nyårs-lista och kollar in lite vad som hänt:
 

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?
Jag flyttade in i min allra första egna lägenhet! Sedan den första december så bor jag själv på 24 kvadrat i Amsterdam Noord och det känns mycket bra. Ja, sen gick jag och handlade nyårschampagne på Systembolaget för första gången också, är ju ändå 20 nu haha.

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Min kusin Olle!

 Dog någon som stod dig nära?
Ja, Faje dog ju i våras. Min älskade farmor som betytt så mycket för mig och så många andra lämnade oss hastigt och lämnade efter sig stor saknad. Men livet går vidare, och jag är så glad för den stora, fina släkt jag har och hur vi tar hand om varandra. <3

 Vilka länder besökte du?
Nederländerna (såklart), Sverige (såklart haha), Tyskland och Italien på orkesterturnén och sen var det inget mer faktiskt. Det har varit så mycket med två hemländer att det inte blivit av att jag rest något mer än mellan de två. Nästa år blir det ändring på det dock!

 

Är det något du saknar år 2016 som du vill ha år 2017?
Ursäkta klichén men alltså faktiskt, jag önskar mig verkligen mer tid. Tid att öva, tid för vänner etc etc. Men ja sånt kommer ju med bättre struktur av ens liv I guess så det är väl bara att rycka upp sig. Sen så vore väl en vettig politik något som skulle vara bra för 2017 tycker ni inte?

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
Den 23 april när jag stod och var beredd på att spela Tjajkovskijs 6e symfoni på konsert när jag fick ett samtal om att Faje hade dött. Det blev en unik konsertupplevelse för mig, så otroligt känslosam och sorglig men ändå så, vacker.

Vad var din största framgång 2016?
Att jag lyckats bli så bra vän med mig själv tror jag. Att våga vara snäll mot sig själv, lyssna till vad man vill/mår bra av och acceptera sig själv kommer man långt med.

 Största misstaget?
Att inte lyssna tillräckligt när saker inte var helt bra mellan mig och Felix kanske.

 Bästa köpet?
Basstråken och min fantastiska pälskappa!

 Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att Eira kom och flyttade till Amsterdam var så himla fint. Så sjukt bra att ha en bästa vän i sin hemstad! Vi hängde hela tiden, skapade traditionen Fresh Fade Friday (haha) där vi trimmade våra undercuts en gång i veckan, gick ut och gjorde stan osäker, muntrade upp trista vardagskvällar med god mat, shoppade second hand för pengar vi inte hade och bara hade det allmänt nice.

 

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2016?
Vi är inte längre där - Kent. Ja, hela albumet Då som nu för alltid faktiskt. Älskade älskade favoritband som gick i graven </3
Den första är alltid gratis - Veronica Maggio och Bara få va mig själv - Laleh. Peppen från sommaren 2016 <3

 Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Alltså, 2015 var ju ett extremt maxat år med stundet, kärlek, utlandsflytt mm, så 2016 har väl inte riktigt toppat det när det kommer till roligheter. Men något jag är väldigt glad över är hur hemma jag känner mig i Amsterdam nu, vilket jag inte riktigt gjorde än förra året!

 Vad önskar du att du gjort mer?
Dansat och inte tagit så hårt på saker och ting.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroat mig typ? Är ju känd för att oroa mig onödigt mycket för saker hehe.

Blev du kär i år?
Nej. 

Favoritprogram på TV?
SKAM såklart!!! Årets serie!

Bästa boken du läste i år?
Nya Harry Potterboken juu! Bara själva grejen att det kom ut en ny jäkla bok från den bästa serien någonsin var ju bara helt makalöst.

 
 

Största musikaliska upptäckten?
All nice solorpertoar för kontrabas som faktiskt (!) finns och som jag ba vill lära mig rocka. Rota, Piazzolla, Fryba etc etc. Har börjat lyssna mycket mer på jazz också, typ Brad Mehldau och Esbjörn Svensson.

Något du önskade dig och fick?
En magisk sommar, med sol, vänner, fest, inte för mycket jobb och orkesterturné.

Något du önskade dig och inte fick?
Att Hillary eller Bernie skulle vinna presidentvalet...

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Var på turné med NJO och fick en fantastisk dag med överrasknings-dekorerad orkesterplats, happy birthday framfört av symfoniorkester, tårta och fest med mina musikkompisar!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Men jaaaa, typ att inte bli av med viktiga personer i ens liv (pojkvän, farmor och så) samt en värld i fred och utan högerextrema politiker överallt.

Vad fick dig att må bra?
Att spela kravlöst med min tangokvintett, mina kompisar, min familj, att ta en vilodag då och då.

 

Vilken kändis var du mest sugen på?
Even eller Noora i Skam ;) hehe nä jag vet inte

Vem saknade du?
Faje.

De bästa nya människorna du träffade?
Min fina bandkompis Jonathan, mina nya partners in crime David och Lily, kompisar från NJO, ny skolkompisar och massa fler.

Mest stolt över?
Jamen som sagt, att jag lärt mig bli bästs med mig själv och ta mitt eget välmående i första hand. Så bra så viktigt!

 Högsta önskan för det nya året?
Att Trump försvinner och tar med sig alla klimatförnekare, rasister, HBTQ-fober ETCETRA. Nu måste vi få rätsida på den här världen herregud.

 

Gott nytt år fina ni, ta hand om varandra. <3

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela